2024.04.22. Pénzmúzeumi látogatás 7.a

A 7.a osztály tanulói a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban járt, ahol a tárlatvezetésen sok érdekes dolgot tapasztalhattak meg. Látták a régi pénzérméket, a ma használatos bankjegyek vízjeleit, megfoghattak egy 24 karátos, 12 kg-ot nyomó aranyrudat is. Az interaktív foglalkozás részeként saját arcképükkel pénzt is nyomtathattak. Köszönjük az élményt!

2024.04.22. Sulizsák

2024.04.19. Csodák palotája 5. évfolyam

A Digitális témahéthez kapcsolódóan két osztályból alakult csoporttal szervezett látogatást a Csodák Palotájába Benke Ildikó tanárnő. Mivel az interaktív tudományos játszóház nagyon közel költözött az iskolánkhoz, az odautat gyalog tettük meg Csillaghegyen keresztül, ami 2,2 km-es sétát jelentett. A Csopa eszközei és játékai, Öveges termi előadásai, az élménydús kísérletezés a Richter Gedeon laborban minden esetben a tudományokhoz, és elsősorban a természettudományokhoz köthetőek, szakmailag hitelesek. A gyerekek nem csak a szemüket, fülüket, hanem az összes érzékszervüket használva, játszva tapasztalhatták a tapintható, szagolható, érezhető érdekes világot a maga fizikai valóságában. A sikerélmény és az öröm-tanulás nem maradt el most sem.

2024.04.19. Gellért-hegyi víztározó 1.a, 8.a

A Fővárosi Vízművek évente csak pár alkalommal nyitja meg a nagyközönség számára a Gellért-hegy „gyomrában” kialakított Fővárosi Vízművek Gruber József Víztározót. Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola 1.a és 8.a osztályos tanulói olyan szerencsések voltak, hogy a föld napja alkalmából ellátogathattak erre a különleges helyre.

Fantasztikus látvánnyal és több érdekességgel lettünk gazdagabbak a vezetett látogatásnak köszönhetően. Még mi felnőttek is a meglepődtünk a hatalmas számokon. 2×40 000 m3 tárolókapacitásán, melyben 2×106 tartóoszlop található, vízoszlop magassága maximálisan 8 méter, ottjártunkkor 4,5 méteren állt és 12 fokos volt a víz hőmérséklete.😮

🙂Szuper élmény volt! 💦

2024.04.08.-19. Digitális témahét

Az Talentum szakkör első és második osztályos tanulói az Augmented Reality – a kiterjesztett valóság – a valódi világ néhány elemét bővítve okos eszköz által előállított virtuális elemekkel ismerkedtek meg Kapin-Beresnyák Csilla tanítónő vezetésével.
Ez a látvány alapú valóság lehetőséget ad a digitális információknak és a valóságos világ objektumainak összekapcsolására, mely segíti az élmény alapú tanulási módszerek alkalmazását a szakkörön és a tanórákon is.
Az igazi élmény az volt, amikor a gyerekek szeme előtt elevenedtek meg az állatok speciális kártyák segítségével. Amikor a hangot is engedélyezték az okos eszközön, akkor azt is hallhatták, hogy milyen hangot adnak ki.
A legkisebbek találós kérdést kaptak, a nagyobbak társaiknak olvasták fel, ezután a kártyák közül kiválasztották a megfejtést, majd elérkezett a „varázslat” ideje. Diákok applikáció segítségével térben meg tudták jeleníteni a képen szereplő állatot, majd mozgásában is figyelhették. Lehetőségük adódott az élőlény legapróbb részleteit is megvizsgálni a nagyítás és kicsinyítés funkciónak köszönhetően.
A foglalkozás legizgalmasabb része az volt, amikor két olyan kártyát tettek egymás mellé: növény-állat, melyek nagy valószínűséggel összetartoznak, majd az interakció engedélyezése után a megfelelő állat odafordult a növény felé. Az elsősök csoportosították, melyik állatnak mi a tápláléka. A másodikosok először papír alapon, majd Blue bot padlórobotot programozva „reptették Zümit” a kiválasztott állat táplálékához.
A természet egymásra utaltságára hívtam fel a figyelmet visszacsatolva a beporzók napjára: „Ha nem lennének például a méhek, akik a beporzás végzik, akkor nem lenne a banánfán termés, ami a majmok egyik kedvenc eledele.”
Az applikációnak köszönhetően a foglalkozás során számos fejlesztési területet – megfigyelőképesség, figyelem, gondolkodás, emlékezet, kreativitás, verbalitás, szövegértés, szókincsbővítés – lehetett észrevétlenül fejleszteni. A program angol nyelvű, így remek alkalom adódott az állatok, növények nevének nyelvgyakorláshoz is.

Talentum szakkör ötödik évfolyamos tanulói Benke Ildikó tanárnő vezetésével Artec kockákból kisállat robotokat építettek, a Ziper Állatkertet. Fantáziájukra hagyatkozva, illetve leírás segítségével dolgoztak. A tanulók az építés és programozás közben sajátították el a szervo-motor beépítési és programozási lehetőségeit. A szakkör tanulói bemutatták munkájukat.
A robotépítéshez kapcsolódóan meglátogattak egy igazi robotversenyt, a WRO2024 Budapesti régiós fordulójának helyszínét. A World Robot Olympiad™ egy nemzetközi robotépítési- és programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. Helyi vezető segítségével a gyerekek bepillantást nyertek a versenyen küzdő csapatok elhelyezésébe, munkájába. Megismerkedhettek a különböző kategóriák jellegzetességeivel, a feladatok különbözőségével és a terepasztalokkal.

A Digitális témahét alkalmából Nagy Júlia tanárnő az általa tanított osztályokban az alábbi órákon, szinte minden órán okos eszközöket alkalmazott.

Biológia óra 8.a – 8.b 04. 09. 1. óra;
A nyolcadikos biológia órán mindkét osztállyal a szabályozás témakörön belül az „Érzékeléssel és az érzékszervekkel” foglalkoztunk. Az előző óra anyaga „A szem és a látás”, ezen az órán pedig a „Hallás, helyzetérzékelés, szaglás, ízérzékelés” című tananyag volt. Az órán a tanulók laptopon párban dolgoztak, és az Okosdoboz nyolcadik évfolyam biológia feladataiból oldottak meg négy feladatsort, melyek alkalmasak voltak egyrészt az előző óra anyagának átismétlésére, másrészt az új anyag önálló feldolgozására.  Feladatsorok: Érzék szervezet, Érzékszervek, Összekevert érzékszervek 1. és Összekevert érzékszervek 2.

Természettudomány óra 6.a – 04. 10. 5. óra
A hatodikos természettudomány órán az őshonos füves területek és a mezők életközössége témakörön belül a rétek rovarevő állatairól tanultunk. Az előző óra anyaga „Ízeltlábúak a füves területeken”, ezen az órán pedig „A fürge gyík és a vakond” című tananyag volt a témánk. Az órán a tanulók laptopon párban dolgoztak, és a LearningApps (Tankocka) feladataiból oldottak meg a feladatokat: Rétek állatai, A sáska és a szöcske, A fürge gyík és a vakond 1,2,3, Rovarok és rovarevők, ezek segítségével átismételték az előző óra anyagát, másrészt az új anyag feldolgozására, valamint differenciálásra is alkalmasak voltak.

Természettudomány óra 5.b – 04. 10. 6. óra
Az ötödikes természettudomány órán az állatok a házban és a ház körül témakörön belül a háziállatokkal, haszonállatokkal foglalkoztunk. Az előző órákon megismertük a házisertést, szarvasmarhát, és a házilovat, ezen az órán pedig a házi tyúk és a pulyka című volt a tananyag. Az órán a tanulók laptopon önállóan vagy párban dolgoztak, és a LearningApps (Tankocka) saját készítésű feladatait használták az előző óra anyagának átismétlésére, Háziállatok: madarak- emlősök, Háziállatok csapatban, Háziállatok családtagjai. Az új anyag feldolgozására az Okosdoboz természettudomány feladataiból oldották meg „A házityúk” című feladatsort.

Földrajz óra 7.a – 04. 12. 5. óra
A hetedikes földrajz órán az Európa témakörön belül Nyugat-Európa országaival foglalkoztunk. Az órán a tanulók laptopon párban dolgoztak, és a LearningApps (Tankocka) feladataiból: Európa határai, Nyugat-Európa, Nyugat-Európa tájain, Nyugat-Európa országai és fővárosai, Nyugat-Európa országai, Nyugat-Európa városai című feladatokat. Illetve az Okosdoboz földrajz feladataiból oldottak meg egy feladatsort: Franciaország a faliújságon. A feladatok segítségével ismerkedtek meg Nyugat-Európa országaival.

2024.04.15. Vers- és prózamondó verseny eredményhirdetése

Költészet napján rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatosok vers- és prózamondó versenyét. Az első helyezést elért diákok képviselik intézményünket a kerületi versenyen.
Helyezettjeink:

1. évfolyam:
I. Páva Zsófia 1.a
II. Csordás Gellért 1.a
III. Szűcs Gábor 1.a
2. évfolyam:
I. Slepeczki Alexandra 2.a
II. Balogh Zoltán 2.a
III. Radics Barbara, Petrovszki Patrik 2.a

3. évfolyam:
I. Bényi Dávid 3.b
II. Horváth Olivér 3.a, Pacziga János 3.b
III. Horváth Zsolt 3.b
4. évfolyam:
I. Nyírő Botond 4.a
II. Kovács Nikolasz, Szőllősi András 4.a
III. Wojnarovits Noémi, Kovács Lívia, Molnár Zoltán Dániel 4.a

2024.04.15. Érzékenyítő foglalkozás 5.a, 7.a

Iskolánkban Karvai Sándor és felesége, Anita tartott érzékenyítő órát az 5.a és a 7.a osztályokban.
Sándor születése óta vak. Ennek ellenére vezetett buszt, körbemotorozta a Hungaroringet, amellyel Guiness rekordot állított fel.
Bemutatták számunkra, hogy milyen eszközök segítik a mindennapokban, illetve megtudhattuk, hogy mi miben és hogyan segíthetünk a látássérültek számára.
Köszönjük!

2024.04.13. Korfball sikerek

Szombaton véget ért a korosztályos országos korfball bajnokság!
U13-as korosztályban csapatunk 2. helyezést szerzett!
A csapat tagjai: Molnár Zoltán Dániel 4.a, Varga Leila 6.a, Molnár Andrea 6.a, Varga Milán 6.a, Berecz István 6.a, Erőss Máté 6.a, Balázs Kevin 6.a.
Az egész szezon gólkirályője Molnár Andrea (6.a) lett.

U15-s korosztályban 5. helyen végeztünk!
A csapat tagjai: Molnár Andrea 6.a, Balázs Kevin 6.a, Molnár Anita 7.b, Király Levente 8.a, Tóth István Levente 8.a, Csuba Kitti 8.a.
A szezon gólkirálya szintén a mi csapatunkból került ki, Király Levente (8.a) személyében.
Büszkék vagyunk Rátok! Gratulálunk!

2024.04.10. Bendegúz Tudásbajnokság vármegyei döntő fordulójának eredményhirdetése

Egy verseny sosem csak tudáspróba! A legnagyobb és legfontosabb eredmény, ami biztosan elérhető annak, aki kitartóan és felkészülten versenyez, hogy jobb lesz, fejlődik, magabiztosabban és sikeresebben oldja meg nemcsak a választott tantárgy iskolai vagy vizsgafeladatait, de a többi tantárgyból is javulni fognak az eredményei.
Az idén iskolánkat ezen a rangos vármegyei versenyen 4 tanuló képviselte március 22-én.
Eredmények:
Barassevich Márk – 5.a magyar nyelv tantárgyból 2. helyezést ért el, ezzel a kiváló eredménnyel iskolánkat képviseli Szegeden az országos döntőben.
Barassevich Márk – 5.a halandó angol tantárgyból 5. helyezést ért el.
Bényi Dávid – 3.a osztályos tanuló olvasás-szövegértés tantárgyból 25. helyezést ért el.
Punk Benett– 1.a osztályos tanuló matematika tantárgyból 9. helyezést ért el.
Szandi Ferenc Vencel– 1.a osztályos tanuló matematika tantárgyból 9. helyezést ért el.

Szívből gratulálunk tanulóinknak és büszkék vagyunk a szép eredményükre! Köszönjük a szülők támogatását!

Márknak további sok sikert kívánunk az országos döntőben!

Jövőre is vár minden régi és új versenyzőt Kapin-Beresnyák Csilla néni és Bendegúz!

2024.04.10. Szépíró verseny eredményhirdetése

Iskolánk tanulói házi szépíró verseny keretében mutathatták meg tudásukat.
A verseny célja a napjainkban egyre inkább háttérbe szoruló kézírás fontosságára való figyelemfelhívás, pozitív megerősítés, sikerélményhez való juttatás.
A kerületi versenyen képviseli iskolánkat:
3-4. évfolyam: Pál Melani, Básch Angelika 3.b
5-6. évfolyam: Török Nóra 5.a, Jenei Andrea 6.a
7-8. évfolyam: Meggyesi Szabina, Oláh Jázmin, Aletta 7.b
Gratulálunk a szép eredményekhez!

2024.04.08. Pénzmúzeum 5.a

Az 5.a osztály a Digitális témahéten ellátogatott a Pénzmúzeum „Kincskeresés a múzeumban” című foglalkozására.
Kalandunk során digitális eszközök segítségével megismerkedtünk az árupénzek tulajdonságaival, nyomonkövethettük a pénz kialakulását. Ezt követően a piac szereplőit, majd néhány magyar uralkodó egy-egy pénzét fedeztük fel. UV lámpa segítségével láthatóvá tettük a mai bankjegyek rejtett jelöléseit. Végezetül, a megszerzett tudás segítségével rejtélyeket oldottunk meg, amelyek elvezettek a kincs lelőhelyéhez. Jutalmul mindenki elkészíthette a saját képmásával ellátott bankjegyét, melyet emlékül haza is vihettek a gyerekek!

2024.03.26. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2024.03.18-22. Happy hét

💦 Happy hét 2024. 03. 18- 22.💦
💧Az idei évben immár harmadik éve,hogy iskolánk is csatlakozott a Happy hét programhoz.
💦Happy hét idei év mottója: víz a békéért🕊💦
💧A víz világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencia után kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először 1993-ban tartották meg. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.
💧 A témahét folyamán korosztálynak megfelelő feladatokkal hívtuk fel a figyelmet a víz,a vízivás fontosságára.
💧Videóbejátszásokkal szemléltettük a környezetszennyezés káros hatásait és a takarékosság fontosságát.
💧Diákjaink újrahasznosítás jegyében kartondobozokból, használt cd lemezekből, szórólapok felhasználásával figyelemfelhívó dekorációs elemeket készítettek.
💧 Osztálykereten belül izgalmas feladatlapokat oldottunk meg a vízhez és a víz élővilágához kapcsolódóan.
💧Kedves oktatóvideó segítségével a víz körforgásának folyamatával már a legkisebbek is megismerkedtek. Az új ismeretek rögzítése céljából víz körforgás szemléltetőt készítettek.
💧A hét legérdekesebb, legizgalmasabb állomása a vizes kísérleteket bemutató előadás volt. Intézményünk valamennyi tanulója mellett az iskolánkba ellátogató nagycsoportos óvodások is részt vettek a bemutatón.
💦 A témahéten több oldalról támogatva formáltuk tanulóink szemléletet, ismereteiket bővítettük. Víz nélkül nem létezne Élet a Földön! A víz maga az élet, vigyázzunk rá, óvjuk, ne pazaroljuk‼️💦

2024.03.21. II. Zöld Követ nap - Kiváló környezetvédelmi tevékenységünkért különdíj részesült iskolánk

A tanév legérdekesebb és legkülönlegesebb természettudományos-környezetvédelmi programjaival vártuk hazánk környezeti nevelés iránt elkötelezett intézményeiből a gyerekeket és tanáraikat az Őrmezei Általános Iskolában a II. Zöld Követ Napon. 💚
Közel 500 lelkes diák és pedagógus ismerkedett a csillagos égbolt rejtelmeivel az Utazó Planetáriumban, illetve vett részt a humoros és egyedülálló állatbemutatón és kalandozott az installációs erdőben. 🤩
A rendkívül tartalmas élményen felül Zöld Követ ajándékcsomaggal is gazdagodtak azok a gyerekek, akik a fenntarthatósági keresztrejtvényt és a feladatokat is megfejtették, majd a sorsolás alkalmával a szerencse nekik kedvezett. ☘️
A Zöld Követ Program 2023-2024. tanévi záró eseményét és az ünnepélyes díjátadót is a II. Zöld Követ Napon tartottuk. A Zöld Követ Egyesület alapító elnöke, Király Nóra és Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára elismerésben részesítette a Zöld Követ Program legaktívabb tagintézményeit.
Kimagasló környezetvédelmi tevékenységet végeztek a díjazottak:
I. helyezett: Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba;
II. helyezett: Sokorópátkai Általános Iskola;
III. helyezett: Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola.
Kiváló környezetvédelmi tevékenységükért különdíjban részesültek:
Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola;
Napkori Jósika Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI;
Simándy József Általános Iskola, Kistarcsa;
Egyházasharaszti Általános Iskola;
Sennyey Elza Általános Iskola, Mándok.
Példamutató környezetvédelmi tevékenységért elismerésben részesültek:
Hernádnémeti Református Iskola;
Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium;
Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, AMI Pogányi Általános Iskolája;
Kispesti Kós Károly Általános Iskola.
Köszönjük a pedagógusok elhivatottságát és munkájukat! Szeretettel gratulálunk az elismerésekhez! További zöld élményekben gazdag tanévet kívánunk! 💚

2024.03.20. "Iskolában az erdő" pályázat

 Iskolànk öko munkaközössége sikeresen pályázott az „Iskolában az Erdő” elnevezesű programra!
Az erdő program az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület részvételével valósult meg és hívtuk fel tanulóink figyelmet az erdők nemzetközi napjára.
A pályázat keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskola erdőpedagógusa érkezett hozzánk a Budakeszi Vadasparkból. Az erdők és fenntarthatóság témakörében tartott élményszerű, interaktív foglalkozást a 1.a, 2.a és 5.a osztályos tanulóink részére.
Remek erdőélményben volt része a gyerekeknek, melynek során sok új ismeretet szereztek.
A foglalkozásvezető nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy rávilágítson az erdő élőlényeinek egymásra utaltságára és ennek fontosságára.
Vagy éppen megtapasztalhattuk a nappali és éjszakai madarak szárnycsapásainak különbségét.
Köszönjük az érdekes és hasznos ismereteket és az ajándékokat! 
Köszönjük szépen ezt a remek élményt!

2024.03.20. Virágos kőris ültetése

Sajnos a tavalyi nyolcadikos  osztályok ballagásuk emlékére ültetett cserszömörce nem fogandt be. Tímár Ágnes és a 10 millió fa alapítvány sietett a segítségünkre és két életerős virágos kőris fákkal tudtuk pótolni a ballagók emlékfáját.
Köszönjük szépen a felajánlást!

2024.03.19. Bozsik program

2024.03.18. A KB 35 Színházi Nevelési Társulat Varázsecset című foglalkozása az 1.a-ban

Egyedülálló élményben volt része 2024. március 18-án a Zipernowsky Károly Általános Iskola 1.a osztályos tanulóinak. Egy sikeres pályázat eredményeként a Varázsecset című komplex színházi nevelési előadáson vehetett részt az osztály, a KB 35 Színházi Nevelési Társulatnak köszönhetően. A délelőtt során feldolgozott történet egy kisfiúról szólt, aki nem adta fel az álmait, még akkor sem, amikor nehézségei adódtak, mások nem támogatták vágyai elérésében.
A két színész, Fodor Éva és Villant Bálint kedves, nyugodt, szeretetteljes kisugárzása megalapozta a légkört. Jó volt látni a gyerekek aktív részvételét az előadás menetében. Ennek a bevonódásnak köszönhetően a figyelmük egy percig sem lankadt. Öröm volt hallani a diákjaink igazi édes kacaját. A két színész minden rezdülését követték, így elég volt egy pillantást, egy kézmozdulat is ahhoz, hogy helyesen lereagálják a történéseket. Nagy volt az összhang, aminek köszönhetően egy békés légkörben a gyerekek megtapasztalták az együtt alkotás örömét és a víz világnapja hetén mindenki megfestette a saját halacskáját. Köszönjük szépen a lehetőséget!

2024.03.14. Március 15-ei ünnepség

Az 🇭🇺 1848. március 15- i 🇭🇺 eseményeket idéztük fel iskolánk falai közt! A 176 éve történt forradalom és szabadságharc legfontosabb pillanatai, helyszínei, szereplői elevenedtek meg ünnepségünkön. A történelmi utazást 5. évfolyamunk diákjai tették emlékezetessé. Köszönjük!

2024.03.14. a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum pályaorientációs foglalkozásán járt a 7.b

2024.03.13. Pancake day eredményhirdetés

4. évfolyam helyezettjei:
I. Winners: Balogh Noel, Horváth Bálint, Lakatos Veronika, Szilágyi Csenge, Sziráczky Tamás, Jakab Dzsesszika 4.b
II. Séfek séfe: Nyírő Botond, Vágó benjámin, Molnár Zoltán Dániel, Wojnarovits Noémi 4.a
III. A kis szakácsok: Bangó Noel, Kovács Lívia, Koszár Zsófia, Wátz Dominik 4.a

5-8. évfolyam helyezettjei:
I. Palacsinták: Szabó Dóra, Berkó Rebeka, Jakab Brigitta, Moldován Maja 6.a, Lakatos Bence 7.b
II. Pancake: Olasz Kira, Müller Róbert, Molnár Petra, Balogh Roland, Bálint Rebeka 6.b
III. Gizdák:  Baracsi Klaudia, Csuba Olivér, Takács Gábor, Oláh Tiara 5.b

2024.03.05. Komplex anyanyelvi verseny

Iskolánkban komplex anyanyelvi versenyt tartottunk a 3-4. évfolyam számára. Az évfolyamok első és második helyezettjei képviselik iskolánkat a kerületi versenyen!
Gratulálunk és sok sikert kívánunk a verseny folytatásához!
Helyezettjeink:

  1. évfolyam:
    I. Horváth Olivér 3.a
    II. Varga Márton 3.a
    III. Horváth Zsolt 3.b
  1. évfolyam:
    I. Nyírő Botond László 4.a
    II. Sziráczky Tamás 4.b
    III. Kovács Nikolasz István 4.a

2024.03.04. Fricska táncbemutató

Elismerésben részesült iskolánk!

Zipernowsky Károly Általános Iskola tanulóival immár harmadik éve részt vesz partneriskolaként a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoport, valamint az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport által szervezett eDia-rendszer több fejlesztő programjában. 
A közös munka elismeréseként intézményünket kiemelt partneriskolai tanúsítvánnyal díjazták. 
Az eDia célja, hogy az olvasás- szövegértés, logikus gondolkodás, természettudomány területen képességszint mérés követően az egész tanév során változatos, játékos, digitális fejlesztő feladatok megoldásával támogassuk tanulóink fejlődését. A mérések eredményéről diákszintű, személyre szabott, részletes visszajelentés készült, mely a pedagógusoknak további egyénre szabott munkához biztosít jó alapot. 

2024.02.28. A Terror Házában járt a 8.a és 8.b

2024.02.19. Matematika verseny (iskolai forduló) 3-4. évfolyam

2024. február 15-én került megrendezésre 3. és 4. évfolyamos diákok matematikai versenyének iskolai fordulója. Legnagyobb örömünkre szép számban jelentkeztek a megmérettetésre. Logikai, gondolkodtató feladatokon keresztül adtak számot eddigi ismereteikről. Büszkék vagyunk minden jelentkezőre!
Az évfolyamok első helyezettjei képviselik iskolánkat a kerületi versenyen!
Gratulálunk és sok sikert kívánunk a verseny folytatásához!
Helyezettjeink:

3. évfolyam:
   I. Bényi Dávid 3.b
   II. Kósa Benett 3.a és Varga Márton 3.a
   III. Pacziga János 3.b
   IV. Horváth Zsolt 3.b

4. évfolyam:
   I. Nyírő Botond 4.a
   II. Győző Kund 4.a és Horváth Bálint 4.b
   III. Sziráczky Tamás 4.b
   IV. Benus Milán 4.a

2024.02.16. Sziklakórház 8.a

2024.02.13. Pancake day

2024.02.09. Farsang

Február 9-én megrendezésre került iskolánkban a Farsang!
Alsósaink jelmezbe öltözve vonultak fel, melyet követően megkezdődhetett az osztályokban a mulatság! A gyerekek vicces játékokkal és tánccal töltötték idejüket. Délután a felsősöké volt a főszerep! Rájuk várt a SuliBuli!
Minden gyerek élményekkel gazdagodva mehetett haza!

2024.02.06. Vers- és prózamondó verseny eredményhirdetése

Felső tagozatosaink Vers- és prózamondó versenyen mérettették meg magukat! Helyezettjeink:

5. évfolyam:
I. helyezett Kása-Szabó Lilien 5.b
II. Farkas Zsolt 5.b
III. helyezett Hoffer Richárd 5.b

6. évfolyamon:
I. helyezett Szabó Dóra Lili 6.a
II. helyezett Molnár Andrea 6.a
III. helyezett Szabó Kamilla 6.b
7. évfolyamon:
I. helyezett Szabó Arnold 7.b

2024.02.05. "Föltámadott a tenger!" tematikus séta 5. évfolyam

2024.02.02. Mackókkal várjuk a tavaszt!

Iskolánkban február 2-án a medvékkel foglalkoztunk! 🐻 Ha hihetünk a népi hagyományos előrejelzéseknek, már nem kell sokáig várnunk a tavaszra!
A gyerekek mackós képeket készítettek, valamint zümis feladványokat oldhattak meg. Berendeztük Mackó kiállításunkat, amely a következő egy hétben megtekinhető. Öko faliújságunkon pedig hasznos információkat olvashatnak tanulóink a medvékről, amelyhez kapcsolódóan 2024.02.09-ig öko pecsétért rejtvényt is fejthetnek!

2024.01.30. Bozsik program 1-2. és 3-4. évfolyam

2024.01.29. "IskolaGomba" program

A 2022-2023-as tanévben kialakított zöldséges, virágos magaságyások nagy sikerén látva iskolánk az idei évre is tartogat meglepetés!
Öko munkaközösség sikeres pályázatot nyújtott be a Bio-Fung Kft.-hez. Az “IskolaGomba” program keretein belül intézmènyünk egy fehér és egy barna csiperkegomba termesztése alkalmas zsákot nyert. 🍄
Az elkövetkező időszakban a gyerekek feladata lesz a gombákról való gondoskodás.
Az IskolaGomba program célja, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény és egyben egy nagyon finom élelmiszer is.
A fotók magukért beszélnek! 5 nap telt el a két kép között!
Köszönet a Bio-Fungi Kft.-nek, hogy csatlakozhatunk ehhez a rendkívüli kezdeményezéshez!

2024.01.25. Korcsolyázás 4.a

2024.01.22. Szépül a Zipernowsky Károly Általános Iskola!

Észak-Budapesti Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően a 2023-2024-es tanév első félévében 5 tanterem linóleum padlóburkolatának cseréje valósulhatott meg.
A munkálatok után a diákjaink és pedagógusaink örömmel vettek birtokba a megújult termeket.
Bízzunk benne,hogy a többi helyiség felújítására is hamarosan sor kerülhet!

Köszönjük szépen a támogatást!

2024.01.22. Korcsolyázás a városligetben 5.a

2024.01.18. Sportos Zipi hívogató

Remek hangulatban telt Sportos Zipi hívogatónk!

Érdeklődőink megismerkedhettek leendő elsős tanítóinkkal, Loór Veronikával és Sztakó Évával, valamint betekintést nyerhettek az iskolánkban megtalálható sportokról. Láthattak majorette, korfball, amerikai foci, szivacskézilabda bemutatót, illetve mozgásfejlesztőnk munkájába is betekintést nyerhettek.
Bemutatóinkat követően leendő elsőseink exathlon pályákon tehették próbára magukat!

Köszönjük, hogy velünk voltak ezen a csodás délutánon!

2024.01.10. Zöld Követ Program - Különdíj

„Kedves Zöld Követ Tanács Tagok!
A Zöld Követ Egyesület által életre hívott, immáron 2. tanévben megvalósuló Zöld Követ Programot mindannyiunk várakozását felülmúló érdeklődés és aktivitás kísérte az őszi hónapokban, amelynek rendkívül örülünk és amelyért nagyon hálásak vagyunk. A közösségek beszámolóit olvasva és a fotókat látva úgy gondolom, hogy a program teljesíti célját.
Azt tűztük ki, hogy a közösségek a környezetvédelmi kezdeményezéseken keresztül a gyakorlatban tapasztalják meg döntéseik szűkebb-tágabb környezeti hatásait, továbbá azt is szerettük volna, hogy a programokon keresztül a közösségi összefogás erejét is érezhessék a résztvevők.
Jobbnál jobb kihívások szerepeltek az iskolai események között, amelyekről a Zöld Követ Egyesület Fb oldalán számolunk be minden nap. Örömmel osztom meg a hírt, hogy a Zöld Követ Program idei tanévének első félévben teljesített kihívások összegzése és értékelése megtörtént.
Tekintettel a megvalósított események nagy számára és sokféleségére, nehéz volt a döntés. Több szempontot vettünk figyelembe az értékelés során, amelynek eredményeképpen a Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola különdíjban részesül.
Szeretettel gratulálunk a kiváló teljesítményhez! Az aktivitást oklevéllel és környezetbarát ajándékcsomagokkal is szeretnénk elismerni.

Sok sikert kívánunk a kihívások további megvalósításához!

Üdvözlettel,
Király Nóra alapító – elnök és a Zöld Követ Egyesület csapata”

2023.12.19. Bozsik program

2023.12.13. Kazinczy szépolvasó verseny eredményhirdetése

5. és 6. évfolyamos tanulóink iskolai szépolvasó versenyen méretették meg magukat! Gratulálunk!
Helyezettjeink:
5. évfolyam:
I. helyezett Hoffer Richárd 5.b
II. helyezett Takács Gábor és Farkas Zsolt 5.b
III. helyezett Karsai Nikolett 5.b
6. évfolyam
I. helyezett Csaposs Géza 6.b
II. helyezett Bálint Rebeka és Pintér Bence 6.b
III. helyezett Szabó Kamilla 6.b

2023.12.12. Karácsonyfadíszítő verseny városligeti korcsolyázással megkoronázva 7.b

2023.12.12. Karácsonyfadíszek készítése 5.a

2023.12.06. Mikulás ünnepség

2023.12.06. Korcsolyázott a 8.b

2023.12.05 Úszásbemutató - 1. és 2. évfolyam

Iskolánk 2022.januárjában csatlakozott a Magyar Úszószövetség által indított Úszó Nemzet Programhoz. I. és II. évfolyamos diákjaink heti egy alkalommal vesznek részt úszás oktatáson a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda falai között. A kezdők a melegvizű tanmedencében sajátítják el az alapokat; míg a haladók a versenymedencében már az egyes úszásnemeket gyakorolják és válnak vízbiztossá. A program INGYENESEN biztosítja a tanulóknak a teljes úszófelszerelést, a buszos utaztatást és a kiemelkedő színvonalú – kiscsoportos oktatást!

2023.12.05. Nyertünk a PPG Trilak pályázatán!

Iskolánk nyert a PPG Trilak„Tegyünk együtt a színesebb jövőért!” elnevezésű pályázatán! A festékek már meg is érkeztek hozzánk! Köszönjük!

2023.12.04. "Karácsonyi pulcsi" tervező pályázat eredményhirdetése

Téli hangulatba „öltözött” iskolánk!
A decembert közös alkotással vártuk. Kicsik és nagyok kesztyűket, sapkákat és sálakat festettek, melyek a folyosóinkat díszítik.
Emellett nagy sikerrel zárult az iskolánk által kiírt „Karácsonyi pulcsi” tervező pályázat, melynek a mai napon tartottuk az eredményhirdetését. Tanulóinktól 106 darab pulóver rajz érkezett, nyerteseink a következők:
1-2. évfolyam:
1. helyezett: Slepeczki Alexandra 2.a
2. helyezett: Páva Zsófia 1.a
3. helyezett: Berta Bence 2.a
3-4. évfolyam:
1. helyezett: Széll Hanna 4.a
2. helyezett: Koszár Orsolya 3.a és Szabó Anabella 3.b
3. helyezett: Lakatos Veronika 4.b
5-8. évfolyam:
1. helyezett: Szegedi Laura 6.a és Kása-Szabó Lilien 5.b
2. helyezett: Baracsi Klaudia 5.b és Váradi Vivien 8.b
3. helyezett: Prokaev Maksim 5.a és Csaposs Géza 6.b
Köszönjük, hogy együtt vártátok velünk a telet! Gratulálunk minden résztvevőnek!

2023.11.27. Magyarság KicsiNagykövete Program - Döntő

A 2022/2023-as tanév végén körülbelül ezer, 10-12 év közötti, 4-6. évfolyamos diák jelentkezett a Magyarság KicsiNagykövete Program Pest vármegyei versenyére. A Budapest III. kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskolából 6 fő regisztált, akik több fordulón keresztül méretteték meg magukat.
Iskolánk két lelkes, 5.a osztályos tanulója, Szurovecz Fruzsina és Kovács Petra bekerült a döntőbe, a legjobb 30 diák közé! 2023.november 27-én ünnepélyes erdeményhirdetésen vehették át döntőbe jutásukért az oklevelet.
Gratulálunk kitartásukért és köszönjük a szülők támogatását!
Öko munkaközösség

2023.11.22. Látogatás az Ady Emlékmúzeumban a költő születésnapján 8.a

2023.11.10. A jövő zöld generációjáért díj különdíjasa: Kapin-Beresnyák Csilla

A jövő zöld generációjáért 2023 pályázaton iskolánk öko munkaközösség-vezetőjét, Kapin-Beresnyák Csillát a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta az iskolánkban folytatott fenntartható fejlődést szolgáló oktatás területén tanúsított kimagasló munkájáért és a felnövekvő generációt inspiráló, környezetvédelmi aktivitásáért.
Gratulálunk! 💚

2023.11.09. Márton nap

2023.11.08. Kiscelli Múzeum - Nyomozz velünk a Múzeumban! című foglalkozáson vett részt a 4.b

2023.11.07. Technika és tervezés - Bicikli kerékcsere, defekt javítása 7.b

2023.11.07. Márton napi lámpás készítése 5.a

2023.11.07. Halloween eredményhirdetés

Kihirdettük Halloween csapatversenyünk eredményét. A helyezések a következőképpen alakultak:
4. évfolyam:
I. helyezett: Killers (Benus Milán, Kovács Nikolasz, Molnár Zoltán Dániel, Nyírő Botond, Vágó Benjámin 4.a)
II. helyezett: Zombik (Bálint Anton, Győző Kund, Szőllősi András 4.a)
III. helyezett: This is halloween (Bartucz Kira, Széll Hanna, Wátz Dominik 4.a)
IV. helyezett: Ghost (Koszár Zsófia, Kovács Lívia, Wojnarovits Noémi 4.a)
V. helyezett: Texaszi láncfűrészesek (Rácz Bence, Horváth Anton, Balogh Noel 4.b)

5-6. évfolyam:
I. helyezett: Devils (Berecz István, Papp Zsombor, Koszár László, Mihály Márk, Varga Milán 6.a)
II. helyezett: Candies (Szabó Dóra Lili, Szilágyi Laura, Balázs Kevin, Jakab Brigitta, Elek Antónia, Varga Leila 6.a)
III. helyezett: Warewolf (Pintér Barna, Sáska Kristóf, Bálint Rebeka, Szabó Kamilla, Putyer Márk 6.b)
IV. helyezett: Halott Halloween (Oláh Tiara, Sipos Emília, Kása-Szabó Lilien, Takács Gábor, Baracsi Klaudia 5.b)
V. helyezett: Csontik (Török Nóra, Kovács Petra, Szurovecz Fruzsina 5.a)
VI. helyezett: Pörköltök (Sera Lajos, Berta Dániel, Parádi Ádám, Martin Márton 5.a)
VII. helyezett: Halloween pokol (Rigó Kinga, Prokaev Maksim, Váradi Mónika 5.a)
VIII. helyezett: Pro english (Farkas Zsolt, Hoffer Richárd, Flaisz Norbert, Csuba Olivér, Ürmös Marcell 5.b)

7-8. évfolyam:
I. helyezett: Halloween House (Molnár Petra, Balogh Roland, Hoffer Áron 8.b)
II. helyezett: Bubba (Kolozsi-Tari Krisztián, Szűcs Áron, Temesvári Regina 8.a)
III. helyezett: Kosoran (Balogh Amira, Szilágyi Tifani 7.b)
IV. helyezett: Boo crew (Blaskovits Máté, Papp Roland, Lukács-Désy Zsolt, Magyar Nina 7.a)
V. helyezett: Tökösök (Lakatos Bence, Szabó Bence, Szabó Arnold 7.b)
VI. helyezett: Tök bajnokok (Oláh Jázmin Aletta, Meggyesy Szabina, Harkály Lionel 7.b)
VII. helyezett: Hősök (Horváth Krisztina, Kárászi Barbara 7.b)

Gratulálunk!

2023.10.27. Halloween 8.a

2023.10.26. Halloweeni pókhálófestés 1.a

2023.10.26. Halloween

2023.10.24. Tökfaragás 7.b

2023.10.20. Szépolvasó verseny

4. évfolyamos tanulóink iskolai Szépolvasó versenyen méretették meg magukat.
A verseny célja: az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, az olvasás, mint élmény átéreztetése, a tehetségek felkutatása, hagyományápolás.
Idén I. helyezettként a kerületi versenyre tovább jutott: Sziráczky Tamás 4.b
II. helyezett Nyírő Botond 4.a
III. helyezett Benus Milán Márió 4.a, Győző Kund 4.a, Horváth Bálint 4.b, Kovács Nikolasz 4.a, Molnár Zoltán Dániel 4.a

Gratulálunk!

2023.10.20. Főzőszakkör - Hamburger

2023.10.18. Szakmázz 8. évfolyam

2023.10.18. Métázás az Óbudai-szigeten 5.a

2023.10.18. Lázár Ervin Program - A hangszerek világa - zenetörténeti utazás 6-7. évfolyam

2023.10.17. Artus kiállítás 8.a

Az Artus Kiállítás keretében a 8.a angol nyelven, különböző országok építészi projektjeiről tájékozódhatott.

2023.10.11. Káva színház 3.b - A talált ruha története

A 3. a osztály 14 fővel vett részt a Káva színház Talált ruha című előadásán.
A drámaóra nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek élvezték az együttlét minden percét.
Fantasztikus volt látni, hogy azok a gyerekek, akik általában csendesebbnek bizonyulnak, bátortalanabbak, ezen alkalmon
nyitottabbá, illetve kommunikatívabbá váltak. Mélyebb érzelmeikről, gondolataikról vallottak, sok
esetben kellemes meglepetést okozva így.
A drámaóra eseményeihez, történetéhez mindannyian tudtak kapcsolódni és egész nap
emlegették a’ Kávásokat’. A színészek részéről is nagyszerű volt megtapasztalni a türelmet, az
empátiát, az odafigyelést minden egyes gyerek irányába.

2023.10.11. Óbudai Ifjúsági Olimpia - Ninja Warrior 4.a

2023.10.07. Óbudai Túrafesztivál, 4.a

 

2023.10.07-én, szombaton 4.a osztályosaink rész vettek az Esernyős Nonprofit Kft. által szervezett Óbudai Teljesítménytúrán. A vidám hangulatú kiránduláson gyerekek és szülők együtt teljesítették a 9 km-es távot. A gyaloglás után jól esett a finom babgulyás és a zsíros kenyér lila hagymával, mely a célban várta a kis csapatot.

2023.10.06. Főzőszakkör - Pizza

2023.10.02. - 10.06. Állatvédelmi témahét

Október 4. az Állatok világnapja. Ennek kapcsán Állatvédelmi témahetet tartottunk iskolánkban, ami igazán mozgalmasan telt.  A rendőrség kutyás bemutatóval látogatott el hozzánk, valamint nálunk járt a REX Kutyaotthon Alapítvány és a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület is, akiktől sok hasznos információt kaptunk a felelős állattartásról, az állatok örökbefogadásáról, valamint az önkéntesség lehetőségéről is. A gyerekek érdekes, interaktív előadásokon vehettek részt, melyek végén természetesen jutott idő kutyus és cicasimogatásra is.
Köszönjük az együttműködést!
Valamint köszönjük szépen a szülők, illetve a gyerekek által felajánlott adományokat, amiket örömmel adtunk át az állatvédelmi szervezeteknek.
Kedden, tanulóink örömére, állatos rejtvények kerültek ki az iskola különböző részeire, a földszinten és az 1.emeleten találós kérdéseket, betűrejtvényeket és képrészleteket rejtettünk el. A helyes megfejtők ÖKO pecsétet kaphatnak pecsétgyűjtő füzetükbe!

DE mi is ez az Öko pecsét?
Örökös Ökoiskolánkban októbertől indul a pecsétek gyűjtése, melyeket tanulóink minden olyan ÖKO megmozduláson gyűjthetnek, amely a fenntartható fejlődést szolgálja.
A következő programokon lehet pecsétet kapni:
-rejtvény megfejtése
-Könyvmegálló használata
-sulizsák leadása
A lehetőségek száma tovább bővül, amelyeket a tanév közben hirdetünk ki!
Kellemes gyűjtögetést kívánunk!

2023.10.04. Zöld Követ avatás

Zöld Követ Egyesület
“A Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskolában személyesen is láthattuk, hogyan valósul meg az Állatok Világnapjához kötődő vállalás a “Saját, zöld utamat járom” kihívásban. 🌳
Izgalmas programok közepette tartotta meg a Zöld Követ Egyesület a Zöld Követ Tanács avatását, melynek tagjai Herth Mariann intézményvezető, Kapin-Beresnyák Csilla és Gaál Dorottya mentor – pedagógusok, Szlatinszki Ágnes attasé-szülő és Kovács Petra, a helyi Zöld Követ tanulónk. 💚
A további programok megvalósításához is sok sikert kívánunk! 🌿

Az eredeti bejegyzés ITT olvasható.

2023.10.04. Zöld Követ - Faültetéssel egybekötött szemléletformálás

Zöld Követ Egyesület
“Hogyan lehetséges nagyvárosi környezetben természetközeli helyeket kialakítani? 🤔
Erre mutat kiváló példát a Zöld Követ Egyesület és a Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola újabb összefogása. Október 4-én, az Állatok Világnapján az Intézmény udvarán az alsó tagozatos diákokkal és a pedagógusokkal közösen ültettünk el egy csodaszép facsemetét, melyre a gyerekek által készített madáretető is felkerül. 🐦
A közös délelőtt során egy állatvédelemmel kapcsolatos, illetve az állatok nélkülözhetetlen szerepére fókuszáló csapatkvízt játszottunk a gyerekekkel, amelynek során ügyesen megválaszoltak valamennyi kérdést. Fontosnak tartjuk a felnövekvő generáció szemléletformálása során felhívni a figyelmet a flóra és fauna szoros kapcsolatára és kölcsönös egymásra hatására. 🌿
Köszönjük Herth Mariann intézményvezető és Kapin-Beresnyák Csilla tanítónő meghívását és a programokon résztvevő pedagógusok vendégszeretetét! 💚
Célunk, hogy a fa árnyékában az évek során sok gyerek játszhasson, tanulhasson és tucatnyi madárnak biztosítson a jövőben életteret! 🌳

2023.10.02. Állatvédelmi flashmob

Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola csatlakozott az állatvédelmi témahéthez.
Tanulóinkkal és pedagógusainkkal figyelemfelkeltő flashmob keretein belül formázzuk meg az témahét logóját, melynek célja az állatvédelem. Hiszünk az állatvédelem-pedagógiában! A jövő állatbarátai a mai osztálytermekben nőnek fel. Az állatvédelem-pedagógia a gyermekek számára a természettel és az állatokkal való kapcsolat mélyítését jelenti. Általuk megtanulhatjuk a fenntartható és empatikus életmód alapjait, melyekre a jövőnk épülhet.
Kapin-Beresnyák Csilla
Öko munkaközösség-vezető
#állatvédelmitémahét #állatvédelempedagógia

2023.10.02. Könyvmegálló

2023.10.02-án megnyílt Könyvmegállónk, amelyet a gyerekek végre birtokba is vehettek! Rengeteg könyv talált új gazdára és reméljük, hogy élvezettel olvassák majd szerzeményeiket!
A könyvmegálló létrejöttéhez köszönjük az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára támogatását!

2023.09.29. Lézerharc és arc kiállítás 7.b

2023.09.29. Táncsics Parkban járt a 6.b

2023.09.29. Sportos Népmese

2023.09.29-én tartottuk iskolánkban Sportos Népmese programunkat a Népmese napja és a Magyar Diáksport Napja alkalmából. A gyerekek izgalmas feladatokat kaptak, amelyeket képzeletbeli hegyek megmászása, kincskeresés közben kellett megoldaniuk. Kirakóztunk, lencsét válogattunk és közben rengeteget mozogtunk!

2023.09.29. Medve matematika verseny 5. évfolyam

2023.09.28. No Comment táncbemutató

2023.09.26. Lázár Ervin Program - Tüskevár 5. évfolyam

A Lázár Ervin Program keretében 5. osztályosaink megtekinthették a Pesti Magyar Színházban a Tüskevár című színdarabot! Külön öröm volt számunkra, hogy a színészek között egykori Ziperes diákunkat, Kovács Vivient is láthattuk szerepelni! Gratulálunk!

2023.09.22. Főzőszakkör - Pilóta keksz

2023.09.22. Osztályfa 8.a

2023.09.01. Tanévnyitó

Becsengettek!
Intézményünkben szeptember 1-jén megtartottuk tanévnyitó ünnepségünket és ezzel megkezdődött a 2023/2024-es tanév!
Első osztályos tanulóinkat a 8. évfolyamosok kísérték be az ünnepélyre, melyet követően meghallgattuk a 1. és 5. osztályosok műsorát. Hagyományunkhoz híven elsőseinkre feltűztük Ziperes kitűzőiket és meghallgathattuk fogadalomtételüket!
Megkezdődött számukra az iskolás élet, sok élmény, új barátok várnak rájuk. Büszkék vagyunk, hogy közénk tartoznak, iskolánkat választották és mi kísérhetjünk el titeket a tudás útján!
Elismerő oklevelet vehetett át Loór Veronika 40 éven át végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért és a közösségünket összetartó odaadó tevékenységéért!
Gratulálunk!
Mindenkinek jó tanulást és sok élményt kívánunk a következő tanévre!